Boelenham

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Naast Kasteel Hemmen stond er nog een ander kasteel in Hemmen – tegenover het huidige station Hemmen-Dodewaard – genaamd de Boelenham. Dit kasteel is gebouwd in de 14e eeuw en heeft een lange en interessante geschiedenis. De Boelenham heeft vele verschillende huizen gekend. Op het terrein zijn twee plaatsen waar door de eeuwen heen huizen zijn gebouwd, verwoest, afgebroken en weer opgebouwd.

De Van Doornick’s waren al vanaf de 9e eeuw heren van Hemmen. Zij waren ridders en bekleedden belangrijke functies. Zo waren zij richter en ambtman van de Neder-Betuwe en Overbetuwe. Waarschijnlijk heeft heer Borre van Doornick het adellijk huis de Boelenham aan het begin van de 14e eeuw laten bouwen.

De zoon en opvolger van Borre van Doornick was Willem Borre van Doornick. In 1360 werd voor het eerst de Boelenham genoemd, wanneer enig kind en dochter van Willem Borre van Doornick trouwt met Steven van Lynden. Met dit huwelijk gaat de Heerlijkheid Hemmen, en ook daarmee de Boelenham, over op het geslacht Van Lynden.

De Boelenham deed dienst als een wachtkasteel voor de heren van Hemmen. Nazaten van de heer bewoonden de Boelenham, totdat de heer stierf. Dan mocht de opvolger van de heer van Hemmen de Boelenham inruilen voor het Slot Hemmen.

Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van de Boelenham.

Het Huis Boulenham 1697-1735 Brasserie Heerlijkheid